0475/724668 : West- en Oost-Vlaanderen
0477/249957 : Antwerpen - Limburg - Vlaams-Brabant

FAQ

Een kadastraal uittreksel aanvragen
Wie betaalt kosten schatten van een woonhuis bij echtscheiding?
Verschillen de geschatte prijzen van schatters?
Eigenaar heeft geen plaatsbeschrijving bij aanvang huur opgemaakt
Kosten van een plaatsbeschrijving te betalen door de huurder


Hoe een kadastraal uittreksel aanvragen? 

Vraag : hoe een waar kan ik een kadastraal uittreksel aanvragen?

Antwoord : Vroeger moest je je naar het kadaster begeven om een uittreksel van je woning te bekomen, maar sedert 1 november 2018 kan je een uittreksel digitaal aanvragen. Je surft naar www.myminfin.be en je meldt je aan met bvb je identiteitskaart en kaartlezer of Itsme. Onder de rubriek ‘Mijn vermogen’ kan je een kadastraal uittreksel online aanvragen.


Wie betaalt kosten schatten van een woonhuis bij echtscheiding?

Vraag : Mijn echtgenote en ik zijn aan het scheiden en ik wens de woning in te kopen. Graag had ik de woning laten schatten. Moet ik de kosten van de schatting alleen betalen of worden die gedeeld met mijn echtgenote?

Antwoord : De opdrachtgever betaalt de kosten van de schatting. Hij (Zij) krijgt als enige het schattingsverlag toegestuurd. Indien de kosten moeten gedeeld worden, is dat onderling overeen te komen


Verschillen de geschatte prijzen van schatters?

Vraag : Graag had ik geweten wat de kostprijs is voor een schatting van een woning. Wij gaan nl scheiden en ik had graag het huis overgekocht. Ik heb een prijs via het kadaster gekregen en nu een van de notaris, maar die prijzen liggen nogal ver uiteen( zo’n 90000 euro om precies te zijn). Ligt de prijs van een expert schatter vast of verschilt die van persoon tot persoon??

Antwoord :Indien het een normale woning betreft, zullen de schattingen niet ver van mekaar liggen. Wat een schatter doet, is geen ‘natte vingerwerk’, maar schatten aan  de  hand van objectieve gegevens (oppervlakte grond, oppervlakte van de woning, staat en onderhoud van de woning, vergelijkingspunten).
Kunnen  schattingen soms verschillen? Het antwoord is ‘ja’. Bvb. wanneer er geen of weinig vergelijkingspunten voor handen zijn of wanneer  het onroerend goed aan speciale voorwaarden voldoet zoals bvb gelegen aan een drukke baan, onder een hoogspanningskabel, enz… De ene schatter zal de minwaarde hoger of lager inschatten dan de andere met als gevolg een ander resultaat.


Eigenaar heeft geen plaatsbeschrijving bij aanvang huur opgemaakt

Vraag : Wij huren een nieuwbouwappartement te Oostende. Het appartement zelf staat in Bredene, ook huren wij een garagebox onderin. Helaas is de relatie met het immokantoor niet echt goed te noemen (zacht gezegd). We zijn vanmorgen naar een advocaat geweest om juridisch advies in te winnen, en die vertelde ons dat wij van het immo kantoor een plaatsbeschrijving kunnen afdwingen.Volgens hun eigen zeggen hebben ze een plaatsbeschrijving gedaan, maar daar weten wij niets van? (normaliter worden de kosten toch gedeeld door de 2 partijen?).Kunnen wij een plaatsbeschrijving laten uitvoeren en  de kosten van de plaatsbeschrijving geheel door hen laten betalen?

Antwoord :  Indien u geen plaatsbeschrijving ontvangen hebt, moet u er ook geen aanvragen. De wet zegt nl : Indien geen omstandige plaatsbeschrijving is opgemaakt, wordt vermoed dat de huurder het gehuurde goed ontvangen heeft in dezelfde staat als waarin het zich bevindt op het einde van de huurovereenkomst, behoudens tegenbewijs, dat door alle middelen kan worden geleverd. Stuur ze eventueel een aangetekende brief met de vermelding dat u nooit een plaatsbeschrijving ontvangen hebt.Lees eens : https://www.expertschatter.be/plaatsbeschrijving-voor-aanvang-huur-art-1730-en-art-1731/.


Kosten van een plaatsbeschrijving te betalen door de huurder

Vraag : Sinds kort huur ik een huis in Zelzate.Een makelaar stelt het huurcontract op en doet ook de plaatsbeschrijving in mijn bijzijn. Hij vraagt hiervoor 100€ enkel door mij te betalen, wat ik zeer veel vind.De makelaar is een goede vriend van de huisbaas, vandaar mijn twijfels over de prijs. Kunt u me soms wat raad geven, want ik voel me heel machteloos.

Antwoord : In het kort : een plaatsbeschrijving moet opgemaakt worden volgens de wet. De kosten zijn te delen door de huurder en de verhuuder. Mijn insziens is 100 € (per partij)  voor een degelijke plaatsbeschrijving niet overdreven.