0475/724668 : West- en Oost-Vlaanderen
0477/249957 : Antwerpen - Limburg - Vlaams-Brabant

5 misverstanden over meerwaarde bij een woning

Bij het schatten van een woning, villa of een appartement moet er rekening gehouden met mogelijke meerwaarden of minwaarden. Iedere eigenaar gaat ervan uit dat een meeruitgave van 1000 €, dan ook een meerwaarde met zich meebrengt van 1000 € . Maar is dit wel zo? Hierna volgen enkele misvattingen.

Is een zwembad in de tuin een meerwaarde?

1. Zwembaden
Een zwembad kost al gauw een 30.000 euro en meer. Voordelen zijn : het oogt mooi in de tuin, niet iedereen heeft een zwembad, fantastisch op een warme zomerdag en leuk om baantjes te trekken, mits het zwembad groot genoeg is. Maar er zijn ook nadelen : het onderhoud, de verwarming, onderhoudsproducten, gevaar voor verdrinking met kleine kinderen in de buurt. Omwille van deze nadelen zullen sommige kandidaat-kopers een zwembad geenszins als een meerwaarde aanzien. Volgens onderzoek levert een zwembad een meerwaarde op van slechts 2,1 %.

2. Uitbreidingen
Indien u uw woning uitbreidt met een extra verdieping of een poolhouse met bar, waardoor u uw woning duurder wordt dan de meeste woningen in uw buurt, zal een koper dit reeds snel aanzien als een overprijsde woning en zal hij liever 400.000 euro uitgeven in een buurt waar nog huizen staan van 400.000 euro, dan 400.000 euro in een buurt van woningen van 250.000 euro.

3. Tuinaanleg
Onlangs moest een villa geschat worden met achteraan een stuk grond (4000 m²) dat nog moest aangelegd worden als tuin. De aanleg van een omheining, zaaien van gras, een haag en enkele bomen zou volgens de goedkoopste offerte ongeveer 120.000 € kosten. De woning werd geschat op 580.000 €. Zal de villa na aanleg van de tuin 580.000 € + 120.000 € = 700.000 € waard zijn?
Een mooie tuin is een meerwaarde voor de verkoop van een huis, maar vele mensen zien op tegen het onderhoud ervan en een tuinbedrijf inhuren voor het onderhoud kost handen vol geld.

4. Verbeteringen en renovaties
Een verbetering of renovatie brengt pas zijn geld op, indien een onroerend goed totaal gerenoveerd is. Een nieuwe keuken plaatsen terwijl de badkamer nog 30 jaar oud is, heeft als resultaat dat de uitgave van 15.000 € geen meerwaarde van 15.000 € met zich meebrengt. Idem met een nieuwe keuken plaatsen waarvan de vloer  40 jaar oud is. Deze nieuwe keuken kan zelfs nog meer de aandacht vestigen op het feit dat de rest van de woning oud is.

5. Verborgen verbeteringen
Een kandidaat-koper zal de meeruitgave, die u gedaan hebt om de verwarmingsleidingen te verwarmen,  niet aanzien als een meerwaarde maar eerder als een blijk van goed onderhoud. Idem met het vervangen van een verwarmingsketel.  Maar in het omgekeerde geval,  indien alles in slechte staat is, zal de koper dit snel aanzien als een minwaarde en dit ook vertalen in zijn bod.

6. Wijnkelders en thuisfitness
Een ruime wijnkelder kost al gauw handen vol geld, alsook een eigen fitnessruimte, maar willen de mensen dat wel betalen? De meesten vinden het gemakkelijker om af en toe eens een fles wijn te halen bij een wijnhandelaar of een abonnement te nemen in een fitnesscentrum waar ze soortgelijken ontmoeten. Echter, sommige onderzoeken beweren dat een wijnkelder een meerwaarde heeft van 8,5%.